Електронен вестник

Интервю с д-р Тихомир Стоев - възпитаник на "Американски колеж Аркус"

редколегията на вестника

В духа на нашата традицията да Ви срещаме с наши успешни възпитаници, интервюирахме д-р Тихомир Стоев, който е  перспективен млад лекар със специалност кардиология, профил електрофизиология и електрокардиостимулация, работещ в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ АД, В. Търново.

- Д-р Стоев, Вие сте възпитаник на „Американски колеж Аркус“ и сте част от първия му випуск. Кои са най-ярките Ви спомени от ученическите години при нас?

- Най-ярки спомени са оставили в мен моментите, прекарани със съучениците в смях и закачки, както и колоритни ситуации по време на обучителния процес, особено в часовете по немски, математика, биология, английски… Мисля, че имам приятни спомени от всички предмети. Ярко се открояват спомени, свързани с определен текст на немски, озаглавен Pechvogel; изпитване по биология; контролни по математика и информатика; пеене в час по английски на „ Детелини“ на Лили Иванова. Имам само хубави спомени.

- Защо избрахте да тръгнете по пътя на медицината? Спомогна ли образователната среда за Вашето решение?

- Избрах да следвам медицина в 10-ти клас след дълъг дебат с баща ми, който отне около 8 часа и приключи към 4 сутринта. Обсъдихме всички възможности, след това го обмислях още около месец, защото веднъж взето решението е много изискващо и задължаващо. Не мисля, че съм сгрешил. Медицината предлага възможност за развитие и надграждане, интересна насока е, предлага досег с високи технологии и много интересни хора. Удовлетворяващо възнаграждаваща кариера.

Средата в „Американски колеж Аркус“ определено много ми помогна да се науча да вземам правилни решения. Помогна ми и за  решението да кандидатствам медицина, знаех, че имам добри учители, които ще ми помогнат да постигна целта.

 

- Следването в медицински университет е голямо предизвикателство пред един млад човек. Какво бихте посъветвали нашите ученици от профил „Природни науки“, които имат намерение да тръгнат по Вашия път?

- Бих им казал да помислят добре какво искат да постигнат. Медицината, както всяка кариера, изисква определена отдаденост, труд и усърдие. Човек трябва да желае да се занимава с медицина, иначе ако няма желание, се превръща в наказание.  Най –важното е да буди интерес в тях тази насока, всичко останало имат - добри учители в колежа, време, сили, средства, учебни материали. Като подчертавам, не казвам, че ще е лесно, но ще е интересно.

- Знаем, че в световен мащаб има недостиг на медицински специалисти. Защо избрахте да се реализирате като лекар в България?

- Имах възможността да обиколя света от САЩ до Япония и стигнах до заключението, че България е много добро място за живеене и крие огромен потенциал. Имам силите, средствата и знанията, за да осъществя идеите си тук, да се реализирам. Чувствам се на правилното място в правилното време. И не на последно място, просто харесвам нашата страната.

- Вярна ли е според Вас теорията, че има връзка между емоционалното и здравословното състояние на пациентите? Кардиологията лекува ли „разбити сърца“?

Според СЗО, определение за здраве е  състояние на пълно физическо, умствено и социално благоденствие. Да, има връзка. Рецептата е проста, стабилно семейство и задружни приятели, които да са насреща в нужда. В случай, че това не помогне, си вземете направление за кардиолог.

- Един ден бихте ли се върнали в колежа, но този път като родител?

Такъв е планът. Имам дъщеричка а 2 год. и се надявам да стане възпитаник на „Американски колеж Аркус“ един ден.

Меню