Електронен вестник

Интервю с Йоанна Генкова и Мария Дръндева от ХІІ клас

С гордост съобщаваме, че две от нашите зрелостнички постигнаха завидни резултати на международните изпити на Кембридж. В непринуден разговор те споделиха за своя път към успеха и дадоха своите съвети към останалите колежани, тръгнали по същия път.

Йоанна Генкова

-  Какви усиля ти костваше да положиш изпита на Кембридж?
- Отговорът, за съжаление, е меко казано банален - денонощни усилия и постоянство. Нерядко съм имала желание да захвърля всичко, но в такива моменти осъзнавах факта, че ако не се старая да надскачам себе си, няма да постигна целите си. Ако трябва да съм абсолютно честна, нямам ясна визия за бъдещето си, което е и стимулът ми да се развивам - трябва да съм подготвена за всичко, което може да се случи. Подготовката ми за САЕ не мина по начина, който очаквах - имах затруднения при компонентите, на които в началото си мислих, че ще се справя без проблеми. Многократно на определена секция имах нисък брой точки, които първоначално ме обезсърчиха, но впоследствие ме мотивираха. Успоредно с подготовката ми за САЕ течеше и тази за SAT. Както на САЕ, така и на SAT не постигах нужния брой точки в началото. В този период най-трудно е да осъзнаеш, че може да знаеш много, но дори това количество знания не може да бъде приложено, ако нямаш необходимите умения. Нямах вяра в себе си и това е нормално, когато излизаш от зоната на комфорта си. Нещата не се получиха с лекота в никакъв случай - най-трудното за мен беше това, да не се откажа, защото през цялото време не бях сигурна дали ще успея. И, естествено, не ми достигаха часовете в денонощието - постоянно имах нещо за вършене, а исках да не ставам от леглото си сутрин.

- Какво е твоето обръщение към нашите колежани?
- Разказах за тази част от подготовката ми не само за да се похваля колко съм знаеща и можеща, а защото знам, че е обезкуражаващо да гледаш чужди успехи, които изглеждат постигнати от раз. За ваше успокоение, скъпи колежани, не е лесно, но това не значи, че не можете да постигнете това, което искате. Не се страхувайте от броя грешки, които правите, защото с всеки изминал опит, той намалява. Информирайте се възможно най-много и търсете хора, минали пътя, по който вие искате да поемете. Като имате усещането, че нищо не е по начина, по който искате, анализирайте всяко едно от вашите действия и ще видите, че проблемът е в само една стъпка, а не във всичко, което вършите.

Мария Дръндева

- Какви усилия ти костваше да положиш изпита на Кембридж?

- Много време, нерви и старание. В подготовката за подобен изпит не са от значение само месеците концентрирана подготовка преди него, а и всички изминали години, през които съм влагала безкрайно много труд, който съответно се е и отплатил.

- Какво е твоето обръщение към нашите колежани?

- Никога не се сравнявайте с другите. Всеки си има сили и пороци, всеки е добър в различна област. Не се опитвайте да бъдете нещо, което не сте, само ще си загубите времето. Ако ще влагате огромни количества от търпението си и свободното си време в нещо, поне да е нещо, което обичате. Никога не съм учила езици, за да достигна дадено ниво – те винаги са ми били приятни и са ми се отдавали, затова и не е имало момент, в който да искам да се откажа. Всичките ми успехи в тази област идват от откровената ми обич към предмета и съм сигурна, че и вие можете да постигнете същите, а и по–големи, стига да вършите работата си с удоволствие.

Меню