Електронен вестник

Паметна и вдъхновяваща творческа вечер…

Ива Александрова, 11 IB

Датата е 28 октомври 2016 година. Мястото – аулата на частна профилирана гимназия Американски колеж АРКУС. Въздухът е пренаситен с напрежение. Всички тръпнат в очакване на срещата с прочутия писател и драматург Захари Карабашлиев.

Господин Иванов - директорът на Колежа, прави кратко представяне на госта. Без много формалности г-н Карабашлиев излиза на подиума. Веднага озарява цялата аула с топлата си и приветлива усмивка. Още преди да заговори, зарежда със спокойствие цялата зала. Очите на всички колежани блещукат вперени в Захари, очакват първите му думи. Противно на очакванията, той се оказва един много земен и симетричен човек. Предлага на учениците един по-необичаен начин, по който да се проведе срещата. Не иска да е  баналният, монотонен монолог, а открита дискусия, чрез която да успее да достигне до същността на своите слушатели, както и те до неговата. Разказва истории от своите младини, отговаря на въпроси, свързани с личния си живот, произведенията и целия си творчески опит. Всеки един ученик в залата следи в захлас всяка дума, която авторът изрича. Попиват цялата информация, приятно изненадани от присъствието и енергията на този човек.  

Срещата със Захари Карабашлиев премина изключително динамично – за първи път учениците проявяват толкова голяма активност при подобно събитие. По време на срещата Веселин Семерджиев и Александър Палазов от Х Б клас представиха миниатюрата „Време“, а деветокласниците Вилиан Попов, Кристина Вълчева и Ина Веселинова  изненадаха аудиторията с интересната си интерпретация на диалога „Вариации на тема Стойчо“, преведен от тях на английски език. Впечатлен  и развълнуван, авторът поздрави учениците за изключителната им артистичност. По-късно Никола Миланов от 12 Б клас изсвири свое музикално произведение, което очарова   г-н  Карабашлиев. Той показва изключителна добронамереност и услужливост. Не само поздрави ученика за постижението му, но по-късно и популяризира негови парчета във фейсбук.

Срещата мина неусетно бързо. След продължително сбогуване и многобройни автографи г-н Захари Карабашлиев се отзова на молбата на  Клуба по фотография за кратка среща. Повече от час се разискваха темите за техника, похвати, оборудване, естетика и нюанси в това изкуство. Захари Карабашлиев впечатли младите фотографи със завидни знания и умения, с готовност за сътрудничество.

В края на събитието учениците вече говореха спокойно и всеки искаше да сподели нещо с госта. За краткото време, което му беше предоставено, Захари Карабашлиев  успя да се докосне до нас, колежаните, “разчупи ледовете” на недоверието и  ни спечели с непринуденост и подкрепа. Той съумя да достигне до сърцето на всеки един в залата, да внуши идеята за свобода на избора и духа, да вдъхне вяра в силата да експериментираш и да излизаш извън зоната си на комфорт – да ковеш сам собствената си съдба.

Това беше една ползотворна и паметна, наситена с много емоции среща, която дълго време ще ни вълнува.

Меню