Събития

Победители в две от възрастовите групи на националния кръг на конкурса по творческо писане на английски език

На 9 и 10 февруари в София се проведе награждаването на победителите в четиринадесетото издание на конкурса по творческо писане на английски език, организиран от CORPluS - CORPS for Education and Development , с подкрепата на United States Embassy, Express Publishing, Klett, American University in Bulgaria и Interlogistica.
 
От над 4000 творби на първия етап (на ученици от цялата страна и от Пакистан), за национален кръг бяха класирани 126 работи в различни възрастови групи. Над 100 бяха участниците в журито, на които се падна тежката задача да отсеят най-добрите сред всички прекрасни творби на учениците. Една малка част от журито бяха Анджела Родел, Станислава Миланова, Съни Стимлър и още много учители, писатели, журналисти, преводачи и др.
Сред тази огромна конкуренция нашите две момичета Ивана Стоянова (XIa клас) и Симона Караиванова (Xв клас) успяха да впечатлят всички и не само, че техните творби са сред подбраните 126, а дори заеха първите места в своите възрастови групи. Като още едно признание за таланта и уменията на момичетата са и специалните награди, които те получиха от творческата академия “Заешка дупка” и които ще им дадат възможност да се срещнат с писателката Рене Карабаш, както и да участват в уъркшоп по творческо писане.
 
Емоциите покрай награждаването бяха изключителни, тъй като класирането беше пазено в тайна и до последния момент никой не знаеше кое място е спечелил. Освен основния повод за събитието обаче организаторите се бяха погрижли всички гости да имат още преживявания. Планирано беше посещение в Американското посолство, където се проведе среща между участниците и представители на посолството - заместник-посланик Андриа Брулет-Родригез и американският културен аташе Ерик Брасил. Те бяха организирали викторина на тема “Американска литература”, в която учениците се справиха блестящо и получиха много награди.
 
В последния ден от програмата беше предвидена литературна разходка из София, водена от поетесата Албена Тодорова, която омагьоса всички със сладкодумието си и им даде много храна за размисъл по редица въпроси свързани с вълшебството и предизвикателствата на словоплетството във всичките му форми.
 
Малко встрани от награждаването, но също много успешно, се представи един друг наш ученик - Радослав Бузев от Хв клас. Неговата творба не беше сред класираните до финал, но толкова впечатли един от участниците в журито – Галя Тодорова, че той получи лична награда от нея, както и нашите искрени пожелания да не се отказва да пише и да продължава да работи упорито.
Безкрайно се гордеем с Ивана, Симона и Радослав и им пожелаваме да продължават да пишат, защото думите им имат силата да достигат до сърцата на хората!
Меню