Електронен вестник

Размисли, породени от 3-ти март

Петър Рашков, 11б клас

Има много и различни празници, които България почита. Но един от тях се различава от всички останали, защото символизира свободата, силата и идентичността на българския народ 3-ти март.

 

Истината е, че за много хора голяма част от празниците не са нищо повече от още една добре дошла почивка. С всяка изминала година, в която сме ги отпразнували, те като че ли губят стойността си. За щастие има дати, които успяват да ни развълнуват всеки път, когато настъпят. Такава е и 3-ти март.

Защо тази дата е така важна за нас?

 

Първо, защото исторически това е денят, в който България официално и окончателно печели своята свобода. А нима има по-възвишен идеал от свободата? Нима има нещо, което да заслужава повече човешки жертви? Не мисля.

 

Второ, постепенно 3-ти март се превръща в символ на Нова България. На този ден изразяваме любовта си към езика, природата, народа ни. Това е дата, която ни връща към героичното минало и ни дава повод да се гордеем, че сме българи. Никой друг празник няма толкова силно влияние върху всички както 3-ти март. На този ден сме много повече българи, отколкото на всеки друг. Защото само тогава осъзнаваме, че не сме просто европейци, а българи. Националността е това, което ни различава от всички останали народи. Затова тази конкретна дата съдържа в себе си целия смисъл на думата празник.

 

Едва ли има българин, който да не изпита чувство на патриотизъм, слушайки националния химн и гледайки националното знаме. 3-ти март е най-българският празник, на който всичко родно е по-прекрасно от всякога.

Меню