Събития

Среща с невролога д-р Фланаган

Връзката между научните знания и тяхното приложение в различни области на живота винаги е била приоритет в реализацията на учебно-възпитателния процес в ЧПГ “АК-Аркус” ЕООД, гр. Велико Търново. Тази идея е заложена и в организираната на 14.06.2023 г. от Катедрата по природни науки в колежа и с любезното съдействие на д-р Божана Мирчева среща с д-р Оуен Фланаган, доктор по медицина и хирургия, водещ лекар невролог в световноизвестния болничен комплекс „Клиника Мейо“ (Mayo Clinic) в град Рочестър, щата Минесота, САЩ, която според американския Newsweek оглавява класацията „Най-добри болници в света“ за 2022-2023 година.

На срещата присъстваха ученици от всички випуски, профил “Природни науки” в нашата институция, както и колеги. Д-р Фланаган запозна аудиторията със своя професионален път и историята на „Клиника Мейо“ от създаването и досега, със същността на професията лекар невролог и с някои основни методи, използвани в световната медицина за лечение на тежки невродегенеративни заболявания като автоимунни енцефалопатии, демиелинизирани заболявания, множествена склероза, болест на Алцхаймер и др.

Акцент в презентацията на д-р Фланаган бяха екипната работа и мултидисциплинарният подход, прилагани при диагностиката и лечението на пациенти в „Клиника Мейо“ чрез сътрудничество между различни департаменти по невропатология, невроимунология, неврорадиология, неврохирургия и др.

Изключително достъпно за ученическата аудитория бяха представени най-съвременни методи за имунотерапия и неврохирургия, както и впечатляващи истории на пациенти.

Срещата с д-р Фланаган премина при изключителен интерес и активно участие на колежаните, които поставиха към нашия специален гост много въпроси, които ги вълнуват.

За нас е чест, че имахме уникалната възможност да се докоснем до големите постижения в областта на световната медицина.

Снимки и видеозаснемане: Франческа Джеймс и Християн Димитров от Фотоклуб „Аркус“, и Яна Петрова от Хв клас. Благодарим Ви!

Меню