Събития

ЧПГ „ АК-АРКУС“ ЕООД, ГРАД ВЕЛИКО ТЪРНОВО В ТОП 10 НА ХХ НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ПРИРОДНИ НАУКИ И ЕКОЛОГИЯ, ГР. КОПРИВЩИЦА, 18-20.11.2022 г.

От 18. до 20.11.2022 г. в град Копривщица се проведе ХХ-то юбилейно Национално състезание по природни науки и екология, което е включено в календара на Министерството на образованието и науката (МОН) в България. Форматът на националното състезание включва постерна изложба и защита на изследователски проекти на ученици от различни възрастови групи.

ЧПГ „АК-Аркус“ ЕООД, гр. Велико Търново беше представен с два проекта. Проектът на Гаяне Погосян и Ивана Стоянова от 10а клас „Химия на ароматите“ представи изработени от учениците ароматни свещи и приложението на ароматерапията в различни сфери на живота. Проектът беше класиран на 9-то място сред 43 отбора във Втора възрастова група (VIII-XII клас) и получи оценка отличен 5.75. Ръководител на проекта е г-жа Веселка Недкова, преподавател по химия и опазване на околната среда.

Авторският проект на Мария Арсова и Бояна Комсийска от 10в клас на тема „Българските традиции в съвременните биотехнологии“ получи оценка много добър 5.25. Проектът представи ръчно изработени глинени съдове за биотехнологично получаване на българско кисело мляко и научно изследване на фактори, които влияят на неговото качество. Ръководители на проекта са г-жа Силвана Табакова - преподавател по химия и опазване на околната среда, и г-жа Джена Стайкова - преподавател по биология и здравно образование

Защитата на проектите и на двата отбора от ЧПГ „АК-Аркус“ ЕООД беше високо оценена от Националната комисия за тяхната изключителна креативност и приложени знания и експериментални умения от авторите на проектите.

Меню