Събития

ImagineEU и отборът на ЧПГ "АК-Аркус" ЕООД в конкурса

Когато преди известно време учениците от XIа клас - Александра, Илия, Мария и Мила, се обръщат към един от своите преподаватели, Бисерка Колева, за менторство, те сами са свършили цялата работа по кандидатстването за този проект. От откриването на самата програма, през спазването на всички изисквания за действително участие в нея, до създаването на крайния продукт: кратко вдъхновяващо видео, отразяващо идеята на младежите.
 
Програмата е ImagineEU, организирана е от Европейската комисия и е насочена към най-младите активни граждани на Европейския съюз. Надсловът “Представете си промяната, която искате да видите в Европейския съюз”, подсказва и целите на този конкурс: отразяване на реален обществен проблем, еднакъв за всички държави-членки на Съюза, и предлагане на решение от страна на кандидатите. Едно от изискванията включва и създаването на няколкоминутно мотивиращо филмче, както споменахме по-горе, в което да бъдат засегнати както проблемът, така и решението му.
Фокусът на нашите възпитаници е незрящите хора и ежедневните трудности, пред които са изправени. Но няма да разказваме повече, а направо споделяме линк със самото видео, за да може да го изгледате:
 
Нашите единайсетокласници се борят с близо 400 други участници в първи етап, който включва гласуване през сайта на конкурса. Специалисти ще оценяват идеята и нейната приложимост едва във втори етап - за събралите най-много гласове. Гласуването е възможно до 28 януари.
В две поредни сутрини в аулата на колежа Александра, Илия, Мария и Мила представиха поетапно на всички ученици и учители създаденото от тях видео и идеята, зад която застават с него. Нашите изключително дейни, самоинициативни и енергични млади хора заслужават и допълнителна подкрепа. Ето защо споделяме цялата история. Ако припознавате идеята като своя или просто сте били заразени с оптимизма, струящ от младежите, не забравяйте, след като изгледате видеото от посочения линк, да гласувате за “Погледни с нови очи”. Ако изпитвате затруднение с гласуването, не се колебайте да ни пишете или да се свържете директно с някого от екипа, участващ в конкурса.
Меню